Як доглядати пральну машину: рекомендації експерта

 

Жінка і пральна машина Пральна машина у кожному будинку давно стала першим помічником. За статистикою, якщо за побутовою технікою доглядають правильно і вчасно звертаються в ремонтний сервіс за профілактичним обслуговуванням, вона служить справно і довго.

Встановлення та підключення – як правильно?

Догляд за побутовою технікою починається з моменту її встановлення та підключення. Пральна машина повинна стояти стійко, розташовувати її треба на рівній поверхні, без тимчасових підставок. Якщо встановити машину неправильно, це зменшить її стійкість і може призвести до поломки.

Ще один важливий момент – потрібно перевірити цілісність електричного кабелю та забезпечити захист від перепадів напруги.

Також треба пам'ятати: на верхній панелі пральної машини не можна нічого складати, щоб не допустити її деформування. При деформації верхньої панелі може статися поломка електроніки, розташованої під нею.

Основи правильної експлуатації пральної машини

Є ряд правил, дотримуючись яких вдасться вберегти техніку від поломок та максимально продовжити час її служби.

Правило 1: завантажуємо правильно

Завантажувати пральну машину надмірно не можна, адже при великому навантаженні внутрішнього бака «летять» підшипники та амортизатори. Краще випрати речі кількома партіями, забезпечивши при цьому машині 1-2 години відпочинку між робочими етапами. Але й занадто невелика кількість речей прати теж не потрібно, тому що витрата води та електроенергії буде невиправдано великою.

Ось кілька рекомендацій щодо завантаження машини, складених з урахуванням властивостей різних тканин:

  • бавовняною та лляною білизною бак можна заповнювати майже повністю;
  • синтетичними речами бак має бути заповнений лише наполовину;
  • для речей із вовни нормою буде лише третина бака.

 

Правило 2: перед завантаженням переглядаємо речі

Перш ніж відправити речі в машинку, треба добре оглянути кишені та відвороти. Монета, скріпка, цвях, гудзик, що відірвався - все це може застрягти в барабані або пошкодити нагрівальний елемент (ТЕН). Жіночу білизну потрібно прати в спеціальних мішечках, щоб металеві застібки, що відвалилися, не засмічували фільтр.

Правило 3: дбаємо про внутрішню частину машини

Догляд за пральною машиною

 

Скриньки, що висуваються, для порошку і ополіскувача необхідно періодично (1 раз на місяць) чистити і мити із засобом.

Коли прання закінчилося, люк на якийсь час треба залишити відкритим, щоб у барабані не збирався неприємний запах. Ущільнювальну гуму (манжету) слід протирати насухо - це допоможе запобігти її передчасному руйнуванню і, відповідно, убереже від внутрішніх та зовнішніх витоків. Якщо ж на манжеті вже є тріщини та надриви, то її слід замінити.

Щомісячне чищення потрібне не тільки видимим запчастинам, але й прихованим, розташованим далеко всередині. Для промивання внутрішньої частини треба включити порожню машинку (додавши тільки засіб видалення накипу) на гарячий цикл. Така профілактика допоможе прибрати вапняний наліт і залишки миючого засобу, що накопичилися, завдяки чому агрегат зможе працювати на повну потужність.

Правило 4: доглядаємо зовнішній корпус машини

Корпус машинки також вимагає догляду, адже жовтизна не просто псує зовнішній вигляд, а й здатна спровокувати поломку пластику. Тут все просто: достатньо щотижня протирати її спочатку без спиртового засобу, а після – сухою тканиною.

Правило 5: пом'якшуємо воду

Хімічні елементи, що містяться у водопровідній воді, ведуть до утворення на внутрішніх частинах машинки накипу. Коли на ТЕНі осідають хлор, залізо, аміак, він перегрівається, і через це для прання потрібні великі витрати електроенергії. Очистити накип досить проблематично - набагато простіше запобігти її утворенню, постійно пом'якшуючи воду. Для цього підійдуть магнітні фільтри-перетворювачі води, а також пральні порошки, на упаковці яких є напис «зм'якшує воду».

Правило 6: дотримуємось інструкції

Не прочитавши вчасно всі рекомендації, можна:

  • не дізнатися про багато корисних можливостей техніки;
  • використовувати агрегат так, що це вимагатиме незапланованого візиту до майстра з ремонту.

Адже не дарма виробники, обіцяючи тривалий термін служби будь-якої техніки, обов'язково вказують: «при правильній експлуатації».

Але якщо поломка все ж таки відбулася, не поспішайте самостійно її усувати - це може призвести до нових несправностей. Найкращим рішенням стане звернення до майстра з ремонту із сервісу, де займаються обслуговуванням побутової техніки.