Який посуд миє посудомийна машина

Посудомийна машина - одна з речей, просто необхідних господині великого будинку. Вона дає можливість звільнитися від нескінченного стояння біля раковини, отримавши вільний час, який можна витратити з більшою користю.

Посуд в посудомийній машині

  • Керамічний посуд

Але для того, щоб розумна техніка приносила тільки радість, а не засмучення через зламаний і зіпсований посуд, потрібно дотримуватися кількох правил. Найголовніше з них – точно знати, що можна довірити посудомийці, а що краще вимити по-старому, вручну.

Посуд, призначений для миття в машині:

  •  фарфор та фаянс без позолоти;
  •  скляний посуд;
  •  термостійка пластмаса;
  •  столові прилади (нержавіюча сталь та мельхіор).

Особливості миття скляного посуду

Сучасний посуд із міцного скла чудово підходить для миття в машинці. Але потрібно уважно і правильно розміщувати її посудомийку. Дуже близькі предмети можуть при вібрації машини ударятися один про одного. А це призведе до появи сколів та тріщин, які скоротять термін служби посуду.

Якщо скло тонке, то потрібно використовувати спеціальні програми для дбайливого миття, які гарантують більш делікатне поводження з речами.

При установці посуду в посудомийну машину потрібно користуватися затискачами та важелями для закріплення. Це збереже предмети від ударів та від падіння. Правильне розміщення можна переглянути на фото.

Як мити фарфоровий посуд

Посуд в посудомийній машині
Як фарфор, так і фаянс добре відмиваються у посудомийній машині. При цьому немає особливих вимог до температури та застосовуваних засобів. Звісно, ​​якщо посуд із позолотою, краще мити не гарячою, а теплою водою, у делікатному режимі. Те ж саме можна сказати і про чашки-блюдці з малюнком, нанесеним поверх глазурі. Якщо візерунок знаходиться під глазур'ю, то йому не загрожує потьмяніння.

Миття пластмасового посуду

Мити в посудомийці можна не будь-яку пластмасову річ, а лише термостійку. Так як вироби із пластику легкі, їх треба закріплювати затискачами. Інакше посуд «гулятиме» всередині машинки під час миття. А значить, вона може зламатися, виявиться погано помито, та й шуму це теж додасть.

Як використовувати посудомийну машину для очищення столових приладів

  1. Без побоювань можна мити прилади з нержавіючої сталі та мельхіору без дерев'яних ручок або клеєних деталей.
  2. Срібло краще мити вручну, щоб уникнути потьмяніння та появи плям. Якщо користуватися посудомийною машиною, то тільки в дбайливому режимі. Після закінчення миття відразу ж дістати срібні вироби та витерти насухо.
  3. Не розміщуйте срібні прилади одночасно з предметами з нержавіючої сталі. Це може стати причиною гальванічного ефекту та призвести до появи плям.
  4. Щоб ложки та вилки не злипалися між собою, розміщувати їх у спеціальному контейнері потрібно упереміж.
  5. Ножі встановлювати ручками вгору, щоб не поранитися про вістря під час діставання.
  6. Різну дрібницю потрібно мити тільки в контейнері, інакше вона провалюватиметься крізь лозини.

Посуд в посудомийній машині

Що неприпустимо мити в посудомийній машині:

  •  Колекційний та антикварний посуд;
  •  Вироби з дерева;
  •  Алюмінієвий посуд;
  •  Чавунні горщики та сковорідки;
  •  Вироби зі звичайної сталі;
  •  Мідні та олов'яні предмети;
  •  Вироби, прикрашені перламутром;
  •  Речі, інкрустовані кісткою.

Не можна мити предмети, що тріснули, або ті, які ви раніше склеювали. Поганий варіант для миття пластиковий посуд, або звичайний скляний (усі види посуду нестійкі до нагрівання). Олов'яні, мідні, сталеві вироби, що піддаються іржі та корозії.

Зазвичай докладний список того, що не можна мити в посудомийній машині, наведено в інструкції до неї.

І ще - в жодному разі не використовувати ПММ як пральну машинку: не допускається закладати в неї забруднені ганчірки, рушники, серветки, прихватки. Дотримуйтесь цих простих правил, і ваш посуд буде виблискувати чистотою.