Про засоби для посудомийних машин

 

gorenje-life-simplified-blog-chores-getting-the-most-out-of-dishwasher-1040x585.jpeg

Вам не здається, що "відносини" з посудомийною машиною схожі на бурхливий роман? Спочатку очікуєш, що ось-ось твоє життя перетвориться на казку. А потім спадають рожеві окуляри і розумієш, що замість старих проблем просто з'явилися нові. Так і з посудомийкою, після того, як пройшло перше захоплення від її придбання, доводиться ламати голову, як захистити машину від накипу, як не зіпсувати улюблений посуд, як позбутися розлучень на тарілках і склянках.

Перше ж питання, яке виникає у власників посудомийних машин, які засоби потрібні для того, щоб вона мила посуд.

ПОРОШОК, ОПОЛОСНИК І СІЛЬ

Тепер замість кухонної губки та рідини для миття посуду доведеться закуповувати цілий арсенал засобів, щоб забезпечити безперебійну роботу вашого агрегату.

Порошок для посудомийних машин. Містить ПАР, окислювачі (наприклад, перкарбонати), ензими та інші компоненти, які допомагають позбутися залишків їжі на посуді. Так, ПАР поліпшують змочуваність і пов'язують жири, переводячи молекули жирів в миючий розчин. Перкарбонати окислюють стійкі кольорові забруднення і заразом дезінфікують посуд. Ензими (вони ж ферменти) завершують процес очищення, руйнуючи міцно прилиплі білкові або крохмальні плями. Всі разом ці речовини допомагають досягти сяючої чистоти вашого посуду, без слідів та нальоту від попереднього прийому їжі.

Також хороший порошок для посудомийки містить компоненти, що зв'язують солі магнію і кальцію, через які утворюється накип і гірше працюють ПАР.

Ополіскувач. Посуд у машині миється в невеликій обмеженій кількості води, і саме цією економією поруч із вивільненням часу та сил, посудомийні машини виправдовують своє існування. Щоб досягти ідеально знежиреної поверхні при ополіскуванні великої кількості посуду невеликою кількістю води, застосовують ополіскувачі. Завдяки заключній дії м'яких ПАР у складі посуд відмивається до скрипу, і за висушуванні краплі води легко стікають із її поверхні. Також ополіскувач попереджає утворення сольового нальоту від твердої води.

 

Сіль. Незважаючи на наявність компонентів, що борються з жорсткістю води, у засобах для посудомийки, самі машини мають вбудовані системи пом'якшення води - іонообмінники. Спеціальна смола у складі захоплює іони кальцію і магнію, захищаючи внутрішні частини агрегату від накипу. Але через час усі "вільні місця" на поверхні іонообмінної смоли виявляються зайнятими, і потрібна її регенерація. Саме відновлення поглинаючої здатності ионообменника застосовують сіль - натрій хлорид. Його іони витісняють іони магнію та кальцію з поверхні смоли, і вона знову готова виконувати свої функції.

ТАБЛЕТКИ 3 В 1

tabletka-dlya-mytiya-posudy.jpeg

Може здатися, що таблетки для посудомийок, що рекламуються, особливо, якщо їм присвоюють титул "все в одному", позбавлять вас необхідності використовувати всі три засоби - порошок, ополіскувач і сіль. Насправді склад пігулок дуже схожий на склад порошку для посудомийної машини: пероксиди, ПАР і ферменти, змішані з содою. Просто все подано в іншій формі. По-перше, активні речовини поділені на дози та спресовані. У цьому хтось може знаходити собі перевагу і зручність. По-друге, підкреслені маркетологами переваги кожного окремого компонента. Але це не позбавляє необхідності використовувати ополіскувач і сіль, інакше результати миття, швидше за все, будуть незадовільними, а машині загрожуватиме утворення накипу, якщо вона працює на жорсткій воді.

Як порошки, так і таблетки для посудомийок мають свої недоліки та переваги. Наприклад, хтось може бути не впевнений, що він зможе правильно зменшити порошок, і покласти таблетку, в якій вже відміряно потрібну кількість миючих засобів, здається простіше. Порошок через неправильне зберігання може зімкнути, а таблетка - не встигнути розчинитися за цикл миття. Для когось важливим є зручність упаковки та зовнішній вигляд цих засобів, а для інших ключовим моментом – безпечний склад. Тож тут кожен вирішує сам, який засіб вибрати.